Friese boerenknecht werd akkerbouwer en winkelier op bodem van Zuiderzee

Friese boerenknecht werd akkerbouwer en winkelier op bodem van Zuiderzee

Super van de boer: Landwinkel Versluis in Emmeloord

EMMELOORD (NL) – Douwe Versluis (73), de vader van boer Mark Versluis (35), was in de zeventiger jaren naar alle waarschijnlijkheid de eerste die in de Noordoostpolder met een boerderijwinkel begon. Hij liep stage en was inwonend boerenknecht op het veehouderijbedrijf van Ab Hooijer in Oosterzee-Buren nabij Lemmer in het zuiden van Friesland. Voor Friese begrippen runde de Barnevelder boer, die in 1966 naar Friesland trok, een opmerkelijk gemengd bedrijf met koeien, kippen en kalveren. Dat was net wat voor Douwe Versluis.

Douwe Versluis was in 1971 waarschijnlijk de eerste boer in de Noordoostpolder die een heuse boerderijwinkel begon. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

In die tijd verkaste Douwe zijn vader Pieter Gilles van het staatslandbouwbedrijf aan de Polenweg bij Bant, waar hij bedrijfsleider was, naar een eigen akkerbouwbedrijf, Urkerweg 16 bij Emmeloord. Dat was een bedrijf met 26 hectare, later uitgebreid tot 46 hectare. Zoon en handelsman Douwe begon aan de Urkerweg met de verkoop van agrarische producten, rechtstreeks, dus zo vers en voordelig mogelijk, van producent naar consument. Hij, in de begintijd vooral te vinden op het bedrijf van Hooijer, werd bij de verkoop geassisteerd door zijn moeder Marianne.

Uit alle streken
Van het een kwam het ander. Nu zit in de schuur een professioneel gerunde poldersuper met een grote variëteit aan versproducten van eigen akkers en van regionale melkveehouders en tuinders, maar ook met aparte delicatessen van elders. Mark en zijn vrouw Linda, sinds 2018 de hoofdverantwoordelijke voor de grote boerderijwinkel, hebben zich aangesloten bij de Landwinkel-formule. Door het lidmaatschap van deze coöperatie kunnen zij streekproducten uit heel Nederland aanbieden, producten die je niet bij Albert Heijn en Jumbo aantreft, en ook niet bij lokale speciaalzaken. Dat is dan ook te zien bij de boerderij aan de Urkerweg: het is er een komen en gaan van mensen uit de hele polder. Inwoners van Urk en Emmeloord halen er ladingen uien en aardappelen van Versluis’ eigen land (bekende rassen als Agria, Bildtstar en Irene, maar ook de nieuwe friet- en kookpieper Forza), eieren van eigen kippen en appels. Een kwart van Versluis’ assortiment vindt zijn oorsprong in het thuisland. Vooral ‘de hardlopers’ komen uit de polder. Ook leuk om te vermelden is dat één van Frieslands bekendste zelfsnijdende frietzaken, de Stedspolle in Workum, de aardappels bij Versluis inkoopt.

Cadeaus
De derde generatie heeft ook een uitgebreide collectie cadeau- en kerstpakketten met een agrarische inhoud. Die zijn erg in trek nu heel Nederland weet dat boeren door grootgrutters uitgemolken worden en op zoek zijn naar betere verdienmodellen. Landwinkel blijkt zo’n uitweg te zijn, in ieder geval op de vruchtbare voormalige bodem van de Zuiderzee. Vorig jaar vierde de familie Versluis, waarvan de vierde generatie ook al hand- en spandiensten verricht, het 50-jarig bestaan.

Meer info:
www.landwinkelversluis.nl

Douwe Versluis zijn zoon Mark, de derde generatie, runt nu het akkerbouwbedrijf met kippenstal. Marks vrouw Linda doet de winkel. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl