Stad nr. 2: Sneek – Klein Amsterdam
Sneek is net als Amsterdam doorsneden en omringd door grachten. Sneek heeft wel wat van de hoofdstad van Nederland, al gaat die vergelijking mank omdat Sneek vele malen kleiner is en gelukkig gevrijwaard is van grootstedelijke criminaliteit en spanningen.
In Sneek genieten inwoners en toeristen in goede harmonie van de sfeer van een historisch provinciestadje dat unieke speciaalzaken, cafés en restaurants heeft. Zaken die je niet eens in Amsterdam aantreft.
Sneek is eigenlijk de toeristische hoofdstad van Friesland, maar ook één van de belangrijkste winkelen uitgaanscentra van de provincie. Meer dan 100.000 Friezen doen er wekelijks hun inkopen. Praktisch iedere toerist die Friesland aandoet komt per boot, op de fiets of met de auto in Sneek. Sneek ligt midden in Friesland, in het hart van het Friese merengebied, aan de Elfstedenroute, op een knooppunt van water- en autowegen en bus- en treinlijnen.
Historie
Sneek (in het Fries ‘Snits’) ontstond in de elfde eeuw uit twee dicht bij elkaar gelegen terpen. De stad ligt op de grens van klei- en veengebied.
De allereerste bebouwingen verschenen op de terp waar nu de grote Martinikerk staat. De Martinikerk werd op de westelijke terp gebouwd, en stamt uit de periode rond 1500.
De vesting Sneek
In het begin van de zestiende eeuw werd Sneek van vestingwerken voorzien en daardoor werd het de best verdedigde stad van Friesland.
In de tweede helft van de zeventiende eeuw en in de achttiende eeuw was Sneek een bloeiende stad en ook een snel groeiende stad. Helaas is in die tijd veel verloren gegaan. Zo zijn in de achttiende eeuw bijvoorbeeld de stadsmuren en bolwerken gesloopt. Sneek staat bekend om zijn waterpoort. Er waren ooit vijf. De overgebleven waterpoort, die dateert uit 1613, is het symbool van Sneek. Men vindt de waterpoort dan ook terug als beeldmerk op vele Sneeker producten. Zeer bekend is het waterpoortlogo van het watersportkledingmerk Gaastra.
Stadhuis
Het stadhuis van Sneek is een bijzondere bezienswaardigheid. Van origine stamt het uit 1550, maar in latere jaren werd het stadhuis uitgebreid. Ook daarna is er nog vele malen aan verbouwd. In 1760 heeft het zijn weelderige rococo- vormen gekregen. Uiteindelijk heeft het stadhuis het fraaie uiterlijk gekregen zoals vandaag de dag nog te bezichtigen is.