Samenwerking graanteler, molenaars en prijzen winnende bakkerij resulteert in smaakvolle biodesembroden

Samenwerking graanteler, molenaars en prijzen winnende bakkerij resulteert in smaakvolle biodesembroden

Lekker lokaal: van akker naar bakker in Friese gemeente Ooststellingwerf

OOSTERWOLDE (NL) – De 18-jarige Thijn van Randwijk uit Oosterwolde, werkzaam als leerling-bakker bij Echte Bakker Nijstadt in die Friese plaats, is de meest talentvolle bakker van Nederland. Hij scoorde de nodige punten op de Nederlandse Kampioenschappen Bakkersvakwedstrijden, 8 en 9 november 2022 in Fean Plaza van het Abe Lenstra voetbalstadion in Heerenveen. Zijn succesnummers waren roomboterkoekjes, vlechtbroodjes en getoerd, gerezen en gevuld hartig en zoet. Daarmee versloeg hij zijn concurrenten. De jonge bakker brengt met zijn inspanningen niet alleen zijn leerbedrijf, maar ook zijn eigen woonplaats in beeld bij fijnproevers en fans van lekker lokaal in heel Nederland. Overigens veroverde de Oosterwoldiger bakkerij op het nationaal kampioenschap in Heerenveen een heel bosje bekers voor brood en banket, maar Thijns prijs was superieur.

Cor Hofman heeft jarenlang ervaring met het bakken van zeer smakelijke en gezonde biodesembroden, bij Nijstad Echte Bakker in Oosterwolde en Appelscha ook verkrijgbaar met een mediterrane twist. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Blijkbaar werkt het aanstekelijk als je opgeleid wordt in een bakkerij die uitdagingen niet uit de weg gaat, want zijn werkgevers Willem en Alie Nijstad en dochter Marion zijn onder aanvoering van medewerker Cor Hofman ook de stuwende krachten achter een hele collectie desembroden, waarvan enkele met een mediterrane twist, gebakken van meel van biologische tarwe van teler Karl Brouwer van de Hoofdweg in het naburige Elsoo. Dat graan van het ras Lavet of Lavette wordt gemalen door de zes molenaars van De Weyert in Makkinga, dat net als Elsloo, slechts een achttal kilometers van Oosterwolde ligt. Deze driehoek is de basis van het november 2022 van start gegane project ‘Van akker naar bakker’, een duurzaam voedselproject dat zich richt op de verbetering van de natuur en de voedselkwaliteit, waarbij de kortste weg van producent naar consument wordt genomen. Dus geen milieubelastend gesleep met graan en meel en bake-off broden uit vrieshuizen of verse broden van megabakkers van ver, terwijl wel lokaal  het ondernemersschap wordt bevorderd en de vitaliteit van hele regio wordt versterkt.

Fietsroute Van Akker Naar Bakker
Naast het bevorderen van de biodiversiteit, een thema waarin door veel inwoners en bedrijven in de bos- en weidenrijke gemeente Ooststellingwerf actief wordt geparticipeerd, wordt ook het ecotoerisme gestimuleerd: op de fiets van de akker in Elsloo naar de bakker in Oosterwolde (Stationsstraat 28), via de molen in Makkinga (Lyclamaweg 15), met een ommetje over het magnifieke Fochteloër Veen en dwars door de bossen van Appelscha met een bezoek aan het informatiecentrum van Nationaal Park Drents-Friese Wolde in Terwisscha, twee kilometer ten oosten van het brinkdorp. Nijstad heeft daar, in Appelscha, ook een winkel waar de Weyerts Eygen desembroden te koop zijn. Fietsers en andere toeristen kunnen zowel bij de bakkerij in Oosterwolde als in de zaak in Appelscha (Vaart Zuidzijde 54) lunchen. Waar je de fietstocht begint maakt op zich niet zoveel uit, maar het is verstandig rekening te houden met de beperkte openingstijden van de zeer bezienswaardige molen van Makkinga, waar zich ook een leuke meelwinkel en een museum met oude gereedschappen en machines bevinden.

Knooppunten: Van molen De Weyert in Makkinga naar 18, 10, 24, 50 (centrum Oosterwolde), 52, 93, 77, 58 (Fochteloo), 62, 64, 66, 75 (Ravenswoud), 90 (Appelscha), 91, 83, Bezoekerscentrum Nationaal Park Drents-Friese Wold in Terwisscha, 85, 88 (Aeckingerzand zandverstuiving), 82, 87, 86, 32 (Elsloo), 34 (Tronde, de bron van rivier de Lende), 36, 57, molen De Weyert (richting 18). Een unieke expeditie voor Jan en Alleman, ook in de winter!

Meer info:
www.vanakkernaarbakker.nl (informatie over het plattelandsproject)
www.nijstad.echtebakker.nl (de bakkerij in Oosterwolde)
www.museumenmolenmakkinga.nl (de korenmolen met museum in Makkinga)

Thijn van Randwijk is de meest talentvolle bakker van Nederland. Hij, werkzaam bij Echte Bakker Nijstad, sleepte op de bakkersvakwedstrijd, november 2022 in Heerenveen, maar liefst drie prijzen in de wacht. Ook de bakkerij zelf viel in de prijzen. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

 

Weyerts Eygen molenbrood, met trots gepresenteerd door Marion en Willem Nijstad van Echte Bakker Nijstad. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.www.frieslandhollandtravel.nl 

Graanteler Karl Brouwer uit Elsloo (foto) levert het graan af in molen De Weyert in Makkinga waar molenaars als Eelke Rijpkema (foto) er hoogwaardig meel van maken voor bakkerij Nijstad in Oosterwolde. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Het fietsrondje ‘Van Akker Naar Bakker’ voert de toerist door een van de mooiste gebieden in de Gouden Friese Wouden, het op Drenthe lijkende oosten van Friesland. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.www.frieslandhollandtravel.nl