Tour de Café met Arjen de Ree

Tour de Café met Arjen de Ree

Dit is andere koffie……

JOURE (NL) – Komt het doordat nu een Duitser aan het roer staat bij het uit 1753 daterende Friese Douwe Egberts? In Noord-Nederland, de oude thuismarkt van de brander uit Joure, constateert de redactie van Fries Nieuws dat er in cafés en restaurants in het noorden, maar ook elders in Nederland, steeds vaker andere merken worden geserveerd. De Campenaer is zo’n merk. Dat concept komt uit Kampen, de oude en eens schatrijke Hanzestad aan de IJssel, bekend van een andere brander, Kanis en Gunnink. Dat bedrijf werd in 1969 opgekocht door Douwe Egberts met als gevolg dat K&G nu niet veel meer is dan een merk. Je komt het tegen als oudheid in het Stedelijk Museum Kampen.

Vanmark Coffee & Cycling in de Midstraat in Joure met Mark Kornet zijn assistent Sten Atsma. Kornet was op vakantie toen Fries Nieuws zondag 16 oktober 2022 een onaangekondigd bezoek aan de bijzondere koffiezaak bracht. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Gelukkig is er van Douwe Egberts zelf, nu eigendom van de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB), meer overgebleven dan een merk. Er worden in Joure nog steeds op grote schaal koffiebonen (pitten van de koffieplant) geroosterd. En ook mooi: in museumwinkel De Witte Os van Douwe Egberts in de Midstraat in Joure, een onderdeel van Museum Joure, proef je de sfeer van weleer. Elders in het museum wordt het ontstaan van Douwe Egberts koffie en Pickwick thee uit de doeken gedaan.

Joure is trouwens ook de bakermat van een ander koffiemerk: Doppio Espresso met 25 koffiespeciaalzaken in Nederland. Eén ervan, waarschijnlijk de mooiste, vind je in de Midstraat in Joure, een paar stappen van het oude winkeltje van Douwe Egberts. Het hoofdkantoor van Doppio bevindt zich namelijk in Joure. Douwe Egberts Nederland (JDE) wordt bestuurd vanuit Utrecht.

En dan is er nog een héél kleine brander in Joure, maar wel zeer bijzonder met een heus Vlaams fietscafé en een winkel: Vanmark Coffee & Cycling, ook in de Jouster Midstraat, naast Expert.

Tour de Café
Joure is een ambachtenstad met de sfeervolste en smakelijkste winkelstraat van Friesland, de Midstraat. Het is een straat waar wat te beleven is met de beste koffiezaken van Nederland: Douwe Egberts (sinds 1753),  Doppio Espresso (opgericht in 2006) en Vanmark Coffee&Cycling (2020). Reden voor de dorpsgids van Joure, Arjen de Ree, om publicitair ondersteund door het bureau voor toerisme Friesland Holland een Tour de Café voor groepen op te starten. Het is een bij Vanmark Coffee & Cycling te starten koffiekoers, een proeverij langs de drie genoemde toppers, inclusief een bezoek aan Museum Joure.

Vanmark
Bij Vanmark staat wielrenner en oud-politieman Mark Kornet (30) uit Sliedrecht aan het roer. Hij kocht een paar jaar geleden een bonenbrander van een mevrouw uit Franeker. Die bracht hem ook het ambacht van koffiebranden bij. Zijn Friese vriendin had hem geattendeerd op de ideale plek om een Vlaams koerscafé te stichten: de Midstraat in Joure, vlakbij de concurrenten. Amper twee jaar na de oprichting in een voormalige smederij moest er vanwege de grote vraag — Vanmark heeft ook een webshop met koffieproducten en accessoires — een grotere brander komen. Het eigen merk bleek sterk, de smaak raak. Grappig, maar niet voor DE: op het Douwe Egberts Plein in Joure zijn twee zaken die Vanmark schenken. Het kan verkeren.

Meer info:
www.vanmark.cc (Op Kop en Vanmark, koffiebrander en fietscafé in Joure)
www.de.nl (Douwe Egberts)
www.museumjoure.nl (DE winkel- en museumcafé)
www.doppio-espresso.nl (koffiebrander en café in Joure)
www.campenaerkoffie.nl (koffiebrander in Kampen)
www.kanisengunnink.nl (voormalige koffiebranderij in Kampen, nu een merk van Douwe Egberts)
www.stedelijkmuseumkampen.nl
www.brandsmakoffie.nl (koffiebrander in Bolsward)
www.ucc-europe.com/nl/network/opco-benelux/ (koffiebrander UCC in Bolsward)

Arjen de Ree bij Vanmark Coffee & Cycling in de Midstraat in Joure. Observator De Ree is de op één na bekendste Jouster, in ieder geval de best geïnformeerde toeristisch rondleider. Hij weet heel veel van de historie van het koffie-, klokken- en fietslampendorp. Daar komt bij dat de inwoners, zoals de 96-jarige Johannes van der Werf (man met rollator op de foto, oud meubelmaker bij de beroemde niet meer bestaande meubelfabriek Zijlstra in Joure) hem alles vertellen, gevraagd en ongevraagd. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.www.frieslandhollandtravel.nl

Koffiezaak Kamper Genot aan de Oudestraat in Kampen. Kamper Genot (KG) is een knipoog naar de uit de stad verdwenen branderij Kanis en Gunnink. De oude verpakkingen vind je in Stedelijk Museum Kampen, een prachtig museum over de rijke watergeoriënteerde geschiedenis van Kampen. Daar, in Kampen, is de Fries Sander de Rouwe burgemeester. Die komt uit een andere koffiestad, namelijk Hanzestad Bolsward, bekend van de koffiebranders Brandsma (Pelican Rouge en Ús Kofje) en United Coffee. Deze brander, voorheen De Drie Mollen, kwam in 2008 in bezit van de Britse investeerder Capvest en ging in 2012 in Japanse handen over: UCC Holdings Japan. UCC is een van ’s werelds vijf grootste koffieproducenten. De vestigingen in ‘s-Hertogenbosch en Bolsward vallen onder UCC Coffee Europe. De werkmaatschappij heet officieel UCC Coffee Benelux B.V. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.www.frieslandhollandtravel.nl