The Frisian Lakes

De Friese Meren

Hét vakantiepark van Europa

De Friese meren in de Nederlandse provincie Friesland (‘Fryslân’ in het Fries) zijn een aaneenschakeling van tientallen grote en kleine meren en twee voormalige binnenzeeën, het IJsselmeer en het Lauwersmeer. De Friese meren zijn een wereldwijd uniek vakantiegebied dankzij recreatieve vaar- en fietsverbindingen op alle niveaus, honderden rondgaande en achtvormige routes, schoon water en vrij toegankelijke zandstranden. Nergens ter wereld zie je kitesurfers, fietsers, zeilers, wandelaars en motorbootvaarders zó intens genieten van zon, wind en water.

Sneekermeer – Foto: Ronald Abelskamp, Aerovisio Luchtfotografie Sneek.

Het Friese waterland is een zeer betaalbare vakantiebestemming. Zo kun je nergens in Europa zó voordelig een luxe sloep, motor- of zeiljacht huren, vaarbewijsvrij tot een lengte van 15 meter en een topsnelheid van 20 km per uur! En aanlegmogelijkheden bij de vleet: in dorpen en stadjes of in de natuur. 

Verbazingwekkend
Zittend aan een picknicktafel aan de oever van een Fries meer zie je bootjes zo klein als notendoppen en imposante zeilklippers voorbijkomen. Soms passeert zelfs een cruiseschip die je normaliter op de Rijn aantreft. De Friese meren zijn een internationale toeristische highlight. Voor iedere boot is een vaarweg én een ligplaats zodat de passagiers de schatten van de provincie Fryslân, zoals de middeleeuwse Elf Steden, kunnen bewonderen.
Alle meren zijn met elkander verbonden door middel van bevaarbare riviertjes, kanalen en grachten. Pleziervaarders kunnen altijd lussen of grote rondes varen, zoals de 200 km lange en eeuwenoude Elfstedenroute en de Turfroute.
Het leeuwendeel van de meren is zeer geschikt voor zowel de kleine als de grote zeilsport. Op het Sneekermeer wordt ieder jaar de grootste zeilregatta op Europees binnenwater gehouden: de Sneekweek. 

Op enkele meren zijn snelvaarzones, o.a. voor waterskiërs en wakeboarders, ingericht. Bij kitesurfers uit vele landen prijkt de wind- en strandenrijke IJsselmeerkust bovenaan de lijst met hotspots.
De Friese meren zijn niet diep: gemiddeld twee meter. Ze zijn niet alleen een eldorado voor watersporters, maar ook voor sportvissers. 

Vakantie aan het water
Lokale en provinciale overheden hebben ook aan fietsers en wandelaars gedacht. Overal zijn speciaal voor hen, langs de oevers, prachtige paden aangelegd. Op diverse locaties staan kijkhutten en zijn uitkijkpunten met banken, zoals het Rode Klif bij Stavoren. Aan ieder meer liggen schilderachtige dorpjes, kleine bungalowparken, campings, hotels en restaurants, perfect ingebed in de natuur of de bebouwde kom van een plaats. 

Zogenaamde overstapplaatsen, speciale steigers, maken het pleziervaarders gemakkelijk om met de fiets het land in te trekken. Veel boothuurders nemen ook huurfietsen mee aan boord om nóg meer te beleven. Alle bezienswaardigheden in Friesland bevinden zich aan of nabij vaarwater. 

Ontstaansgeschiedenis
De Friese meren zijn op uiteenlopende wijzen ontstaan: door het wegslaan van veenpakketten door stormen, door veenbranden, door ontwatering ten behoeve van de landbouw, door turfwinning of door afsluiting van een zeearm door een afsluitdijk, dit om veiligheidsredenen.

 

Woudsend

Nannewiid

Woudsend

Workum

Heeg